4 Temmuz 2009 Cumartesi
Imagine Cup Dünya Finalinde Türk Ekibine Destek Olun!
http://peopleschoice.imaginecup.com/default.aspx
19 Nisan 2009 Pazar
Gençsen Geleceksin 2.0'ın Ardından
Ben de etkinlik kapsamında Dicle ve Erzincan Üniversitelerinde konuşma şansı buldum. Bu okullarda benimle ilgilenen ve yer yer kaybolmamı engelleyen herkese teşekkür ederim:) Ayrıca Microsoft'tan Mehmet Hocamıza ve Emel Hanıma da bana bu zevkli deneyimleri yaşattıkları için tekrar teşekkür ediyorum.
Are You Certifiable?

Yazılım alanında sertifika almayı mı düşünüyorsunuz? Sistem uzmanı mısınız? Ya da sadece bilgi seviyesinizi test etmek mi istiyorsunuz? O halde Microsoft'un "Are You Certifiable?" adlı oyunu ilginizi çekecektir.
www.areyoucertifiable.com adresine girip, ITPro ve yazılım geliştirme seçeneklerinden birini seçerek bu eğlenceli oyuna siz de başlayabilir, örnek sorularla sertifika için yeterliliğe sahip olup olmadığınızı görebilirsiniz.
9 Nisan 2009 Perşembe
Imagine Cup Blogger Yarışması
Unutmayın, klavyenizin ucunda Kahire var!
Başvuru ve detaylı bilgi için buraya tıklayın.
7 Nisan 2009 Salı
Tarihin En İyi Televizyon Reklamı
Tarihin en iyi reklamları!
Peki tarihin en iyi televizyon reklamının televizyonda yalnızca iki kere gösterildiğini biliyor muydunuz? Bahsettiğim reklam Apple'ın 1984'teki Macintosh reklamı.
Gelin biraz inceleyelim. Reklam, Orvel'in 1984 romanındaki temayı işliyor. Aslında kitabı okumasanız da temayı gayet iyi biliyorsunuz: "Big Brother is Watching You!"
Yurtdışındaki ilk "Biri Bizi Gözetliyor" yarışmasına verilen isim bu kitaptan alıntı: Big Brother! İlk BBG'nin Hollanda'da yapıldığını düşündüğümüzde şaşırtıcı bir isim gibi görünüyor. Bizde de pek kimsenin "Big Brother" in ne anlama geldiğini bilmediği gözönünde bulundurulduğu için olsa gerek, program adı olarak temayı daha dolambaçsız gösteren bir isim kullanılmış.
Peki reklamı bu kadar özel kılan neydi? O yıllarda IBM piyasayı domine ediyordu ve reklamda buna bir atıfta bulunulmuştu. Zaten reklamdaki "Big Brother"ın konuşmasını dinlerseniz kolaylıkla anlayabilirsiniz. İnsanların sevmediği bir kavramı, Hitlervari bir karakteri IBM ile; kendi markasını ise bu tutsaklığı bitiren sarışın atletle eşleştiriyor Ridley Scott reklamda. Bu arada şaşırmayın, yönetmen Ridley Scott; şu anda tarihin gelmiş geçmiş en önemli yönetmenlerinden gösteriliyor. O zamanlar da Hollywood'da bu kadar sükse yapmasa da, iyi işler çıkardığını biliyoruz. Blade Runner ve Allien gibi klasikleri çoktan onu hakettiği üne kavuşturmuştu. Bu arada reklam bütçesi 900.000 $ idi ve reklam televizyonda iki kere gösterildi. Birincisi 1983'ün son saatlerindeydi, yıl sonu ödüllerine yetiştirilmek istenmişti. Diğeri ise ürünün piyasaya çıkmasına kısa bir süre kala Amerikan Futbol Ligi'nin final maçı olan Super Bowl sırasındaydı. Reklam birkaç hafta boyunca da sinemalarda gösterildi. Bu reklamda birlikte Apple o zamanlarda yeniliğin ve özgürlüğün bir simgesi olmayı hedefledi. Reklamın bir başka özelliği de Super Bowl maçlarının reklamcılar için bu kadar başarılı bir şekilde kullanılabileceğinin göstergesiydi.
Neyse reklamdan çok bahsettik, şimdi seyredelim bakalım. Seyrederken "Big Brother"ın konuşmasına dikkat edin, daha iyi anlayacaksınız.
http://www.youtube.com/watch?v=Z8ji0B98IMo
Tarafsız bir gözle reklamı değerlendirdiğime inanıyorum:) Geçmişin başarılarından ya da başarısızlıklarından ders alarak önümüzü şekillendirmek her zaman daha kolaydır. Tecrübe kimin tecrübesi olursa olsun, katkısı onun sonuçlarına ulaşabilen ve bu sonuçları kullanabilen herkese açıktır.
5 Nisan 2009 Pazar
Microsoft Student Partner blogları tek bir platforma toplanıyor
http://www.mspturkey.com
4 Nisan 2009 Cumartesi
Oyun Tasarımcılarının İncelemesi Gereken Başarısızlık Örnekleri
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_commercial_failures_in_computer_and_video_gaming
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_vaporware#Games
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cancelled_video_games
31 Mart 2009 Salı
2008'de Online Reklamlar, Reklam Pazarındaki Yerini Büyütmeye Devam Etti
ABD'yi ve dünyayı biraz geriden takip ettiğimize göre ülkemizdeki reklam sektörünün geleceğini kestirmek de çok zor olmasa gerek. Hala ülkemizde online reklamların pazardaki payı çok küçük olsa da geleceğinin parlak olacağı kesin.
22 Mart 2009 Pazar
IBM, Sun Microsystems'a Talip Oldu!
Microsoft, Live Search'ün üstüne Kumo (!) mu getiriyor?
Ropörtaj da ilgimi çeken bir diğer konu da Steve Ballmer'in hakkında pek fazla bilgi vermediği Microsoft'un yeni arama motoru Kumo idi. Ballmer şaka ile karışık şekilde kumo'nun gerçekten bir anlama gelip gelmediğini bilmiyorum dese de, Japonca'da bulut anlamına geldiği için bu ismin kullanıldığı söyleniyor. Cloud computing konusuna en büyük yatırımı yapan firmalardan biri olan Microsoft için şaşırtıcı olmasa gerek. Kumo ile gelecek en önemli özellik arama sonuçlarının kategorize edilmesi olacakmış. Bir de sanırım biraz semantikleştirmeye çalışılan bir arama motoru. Kumo, Google'un tahtını sallayacak mı bekleyip göreceğiz. Ama Yahoo'nun Search Executive'u Sean Suchter'i de Silicon Valley Search Technology Center'ın başına atayan Microsoft'ta arama motoru konusunda gerçekten büyük atılımlar olduğu ortada.
Şu an Kumo.com' a girdiğimizde karşımıza boş bir sayfa çıkıyor, yani dış kullanıcılara açık değil henüz. Ancak Microsoft içinde çalışanlara test amacıyla açılmış durumda. Piyasaya ne zaman açılacağı ise henüz kesinleşmiş değil. Gelişmelere göre Live Search'ü de esgeçip Kumo'ya yönelmek de senaryoları arasında gibi görünüyor. Bu arada Kumo'nun adının da değiştirilebileceği belirtiliyor.
28 Şubat 2009 Cumartesi
Microsoft Oyun Programlama Turu Ankara'da!!
Microsoft Oyun Programlama Turu, Microsoft ve 3D Akademi işbirliğiyle İstanbul, Isparta, Kıbrıs ve İzmir'den sonra bu kez de Ankara'daki oyunseverlerle buluşacak.
1 Mart pazar günü, ODTÜ MM 25 amfisinde, IEEE ODTÜ işbirliğiyle gerçekleşecek olan Ankara ayağında oyun programlama konusunda deneyimli isimler tarafından Silverlight 2.0 ve XNA Game Studio teknolojileri ile oyun programlama ve tasarımı hakkında detaylı bilgi edinebileceksiniz.
Son yılların en hızlı gelişen sektörlerinden biri olan Oyun sektörüyle ilgili konuşma fırsatına da sahip olacağımız etkinlikte, aramızda bulunacak olan Microsoft Akademik Programlar Yöneticisi Mehmet Tunçkanat'a da, Microsoft Akademik Programları ile ilgili sorularınızı yöneltebilirsiniz.
Gündem :
12.30-14.30 Silverlight 2.0 ile Web Oyun Programlama
15.00-17.00 XNA Game Studio ile Oyun Programlama
Konuşmacılar :
Daron Yöndem - INETA Türkiye Başkanı, MVP
Engin Kızıl - 3D Akademi Yöneticisi
Ali Engin Kökten - 3D Akademik Eğitmeni
Tarih :
1 Mart 2009 - Pazar
Yer :
MM 25 Amfisi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
13 Şubat 2009 Cuma
Mobil-Star: Mobil Dünyası Starını Seçiyor!
Microsoft ve Turkcell işbirliğiyle düzenlenen Mobil-Star yarışması ile hem mobil platformda yazılım geliştirmek adına çok şey öğreneceksiniz hem de yeteneklerinizi gösterip toplamda 9000 TL'lik ödülleri kazanmak için yarışma fırsatı elde edeceksiniz. Windows Mobile platformunu kullanan cihazlarda çalışacabilecek ve Windows Live servislerinden en az birini kullanacak bir uygulama geliştirerek yarışmaya katılabilirsiniz. Yarışma koşullarından birisi de yazılımın şu anda piyasada ticari bir amaçla kullanılmaması ve bireysel olarak geliştirilmesi.
Yarışma programı şu şekilde:
* 21 Ocak 2009 : Başvuru Başlangıcı
* 1 Şubat - 7 Mart 2009 : Geliştirme Turları ve Seminerler
* 8 Mart 2009 : Son Başvuru Tarihi
* 9 Mart - 30 Mart 2009 : Teknik Workshop Çalışmaları
* 6 Nisan 2009 : Proje Gönderimlerinin Tamamlanması
* 10 Nisan 2009 : İlk 25′in açıklanması
* 21 Nisan 2009 : Kazananların açıklanması ve Ödel Töreni
Yarışma başvuru tarihleri süresince yapılacak olan ve mobil platformlardaki yeteneklerinizi geliştirme fırsatı elde edeceğiniz Mobil Uygulama Geliştirme Turları ve Seminerlerini kaçırmamanızı özellikle tavsiye ederim. Yarışmanın internet sitesinin arayüzü de Silverlight kullanılarak çok hoş bir şekilde hazırlanmış, incelemenizi tavsiye ederim.
http://www.mobil-star.net/
9 Şubat 2009 Pazartesi
Anlat Okulunu
IEEE ODTÜ öğrenci kolu ilköğretim ve lise öğrencileri için “Anlat Okulunu” Web Site Tasarım Yarışması’nın ikincisini düzenliyor düzenliyor. Bilişimin öneminin her geçen gün arttığı günümüzde web tasarımına ilgi duyan öğrencilerin hayallerini yetenekleri ile buluşturup katılacakları yarışma ile gelecekte bilişime yönlenmeleri hedefleniliyor. Yarışma bilişimin erken yaşta ve doğru kullanımına teşvik ederken, geleceğin web tasarımcıları da yeteneklerini kanıtlama ve birbirinden değerli ödüllere sahip olma şansı yakalayacaklar. Lise ve ilköğretim öğrencilerinin iki farklı kategori de yarışacakları yarışmada, dereceye giren 20 öğrenci ODTÜ’de Türkiye’nin en seçkin bilişim dergilerinin editörlerinden ve bilişim konusunda uzman isimlerden oluşan jürinin önünde sunum yapacaklar. Yarışma sonucunda kazananlar sadece özel ödüller almakla kalmayacak aynı zamanda yeteneklerinin geleceklerine yön vermesini sağlamak ve bilişime yönelimlerini devam ettirmek için eğitim kampına katılma hakkı kazanacaklar.
Başvuru için:
http://www.anlatokulunu.com/
12 Ocak 2009 Pazartesi
İddialı Bir Girişim: Fizy
22 Aralık'ta internette yeni bir dev olma iddiasıyla yepyeni bir müzik sitesi hayata geçti: Fizy
İtalyan kökenli bir Türk'ün girişimiyle kurulan site daha kurulduğunun ertesi günü New York Times'da yeni yılda denenmesi gereken 3 müzik sitesinden biri olarak gösterildi. Hatta yazıda MTVmusic sitesinden bile daha kapsamlı ve erişilebilir olduğu söylendi. Bu kadar yeni olmasına rağmen Google bile bu siteye talip oldu.
Site kurusucusunun tabiriyle Türk internetini Facebook'ta arkadaş bulmanın ötesine taşımaya çalışmışlar; iddialı bir Web 3.0 tasarımı yaptıklarını söylüyorlar. Fizy 27 dilde yayın yapıyor ve 41 ülkeye hitap ediyor. Kurucusu Robert Yaris 75 milyar şarkı ve 25 milyar klip listeleyebildiklerini söylüyor ve ekliyor:
‘Şunu bile bulursunuz’ demiyoruz, ‘Hepsini bulursunuz’ diyoruz.
Tavsiyem siteye bir göz atmanız, beğeneceğinize eminim.
http://fizy.org/
Merak edenler için NYTimes' daki makaleyi de belirteyim:
http://www.nytimes.com/external/readwriteweb/2008/12/23/23readwriteweb-new_year_new_music_services.html