29 Eylül 2008 Pazartesi

Google' dan mobil işletim sistemi: Android

Uzun zamandır Google'un cep telefonu piyasasına gireceği söyleniyordu. Ancak Google bazı iddiaların aksine cep telefonu değil, cep telefonu işletim sistemi (mobile device platform) piyasaya sürdü. Google'un son yıllardaki yayılımcı politikasına uygun olan bu hareketle, dünyadaki bilgisayar sayısının 2 katından fazla olan cep telefonlarına marka farkı olmaksızın ulaşmak hedefleniyor. Bu konuda Google CEO'su Eric Schmidt şunları söylüyor:
"Today's announcement is more ambitious than any single 'Google Phone' that the press has been speculating about over the past few weeks. Our vision is that the powerful platform we're unveiling will power thousands of different phone models." (5 Kasım 2007, Open Handset Alliance Toplantısı)

Android, linux kernel üzerinde çalışıyor ve kaynak kodları açık. Yani ilgilenen herkes Android'e yeni modüller ekleyebilecek, hatta Google'un açıklamasına göre core componentlerini bile değiştirebilecek. Hızlı inovasyonların yolunun açık kaynak kodlardan geçtiğini anlayan Google da bu yöndeki yazılımları duyurmak ve teşvik etmek için geçtiğimiz yıl "Android Developer Challenge I" isimli bir yarışma düzenledi. 70 ülkeden 1788 yazılımın katıldığı yarışmanın sonuçları da geçtiğimiz ağustos ayında belli oldu. Finale kalan 50 yazılımdan 10'u 275.000$ ve bir diğer 10'u da 100.000$ lık ödüllere layık görüldüler. Google ayrıca bu gibi yazılımcıların kendi eklentilerini "Android Market" adı altında oluşturulacak bir online mağazada satabileceklerini duyurdu. Burada sunulan yazılımların kontrol edilmeyeceği, yalnızca kullanıcı yorumları ve puanlamalarıyla yetinileceği belirtildi.

Aslında bu gelişmelerin temelleri çok daha öncesinde atıldı. 5 Kasım 2007'de Open Handset Alliance (kısaltması OHA :)) ) diye bilinen ticari bir ittifak kurdu. 34 şirketten oluşan bu ittifakta Google, Intel, Motorola, HTC, T-Mobile, Qualcomm, NVIDIA, Samsung, LG ve eBay gibi bir çok farklı daldan şirket bulunuyor. Ortak amaç ise cep telefonları için açık standartlar (open standards) geliştirmek. Bu ittifakın ürünü ise bir açık kaynak kodlu mobil platform olan Android. Geçtiğimiz günlerde Android platformu ile çalışan ilk cep telefonu olan T-Mobile G1 piyasaya sunuldu; Hem de iPhone gibi 2 yıllık bir kontratla 179$'a satılıyor. Kimilerine göre bu bir "iPhone killer", kimilerine göre ise henüz yolun başı. Ama aslında mesele şu andaki popüler tartışmalardaki gibi "T-Mobile G1 vs. iPhone 3G" gibi bir karşılaştırmadan çok öte, mobile dünyasının geleceğini belirleyecek.

Şimdi ise bu ittifaka katılmayan mobil işletim sistemi geliştiriciler Microsoft, Nokia, Apple, RIM (Blackberry'nin sahibi), Symbian ve Palm gibi şirketlerin yönlerini nasıl çizeceği merak konusu.

Hiç yorum yok: